MENU
×
PROFESSIONAL
DOCTORATE

Klaas Koerten

Improving job quality in physically demanding jobs: Application of technological innovation in housekeeping

Leisure, Tourism and Hospitality

Professionele achtergrond (werk, studie)

Klaas Koerten is opgeleid als werktuigbouwkundige aan de TU Delft. Na een eindproject gefocust op interacties tussen mens en machine, is hij bij de Hotelschool aangesteld als onderzoeker op het gebied van Hotelrobotica. In zijn werk als onderzoeker heeft hij bestaande robots zoals Temi en Rober ingezet voor verschillende horecataken, maar ook meegewerkt aan het bedenken van nieuwe soorten robots en innovatie voor de industrie. Het professional Doctorate als vierjarig onderzoeksproject sluit goed aan bij de eerdere werkzaamheden.

Onderwerp

Het professional doctorate van Koerten richt zich op het verbeteren van het welzijn van housekeepers in hotels. Deze sector in de horeca kent grote personeelstekorten. Daarnaast is het een baan die vaak laag wordt gewaardeerd door het personeel dat hem uitvoert, en daarnaast een fysieke baan waarbij werk gerelateerde blessures regelmatig voorkomen. Om het welzijn te verbeteren zal gekeken worden waar met technologie ergonomische situaties verbeterd kan worden.

Persoonlijke motivatie

Koerten is duidelijk over zijn persoonlijke motivatie: “De housekeeping sector scoort laag in baantevredenheid en hoog in ziekteverzuim, verloop en uitval. Het is daarnaast een van de grootste departementen in veel hotels en naar schatting zijn er een miljoen housekeepers op de wereld, en het werk is heel universeel. Toch is er in de laatste veertig jaar nauwelijks innovatie geweest in de werkzaamheden. Het is hierdoor hoog tijd dat er wat verandert.”

Probleem oplossen

De hospitality industrie kampt met meerdere problemen, maar personeelstekort staat al jaren bovenaan. Deze tekorten zijn het meest kritisch in housekeeping.

Housekeepers zijn in 70% van de hotels in Nederland niet direct in dienst, maar worden door externe schoonmaakbedrijven ingehuurd. Dit biedt hotels meer flexibiliteit, maar er ontstaat ook onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor het werk van de housekeepers. Deze zijn namelijk in dienst bij een schoonmaakbedrijf, maar de ruimtes waarin zij hun werk doen worden bepaald door het hotel. De huidige situatie van housekeepers kost de industrie ook geld. Verkennende gesprekken met hotels en schoonmaakbedrijven hebben me geleerd dat er veel uitval is door ziekte, vaak ontstaan door klachten gerelateerd aan werk. Ook is er veel verloop van medewerkers die snel weer de industrie verlaten, iets wat ook veel kost. Zo iemand moet worden opgeleid en de uren aan training gaan verloren wanneer het schoonmaakbedrijf weer snel wordt verlaten.

Hoewel de hospitality erg openstaat voor nieuwe technologieën, is er helaas nog weinig ontwikkeld wat housekeepers succesvol kan ondersteunen in hun werk. De ontwikkelingen die plaats hebben gevonden op technologisch vlak zijn vaak niet specifiek voor toepassingen in hotels ontwikkeld en focussen heel erg op de symptomen van personeelstekorten, zoals de noodzaak met minder personeel operaties uit te moeten voeren, maar niet op de oorzaken ervan.

Door de duur van het professional doctorate kunnen de oorzaken van de personeelstekorten goed in kaart gebracht worden en kan er gewerkt worden aan effectieve oplossingen. Omdat we met de TU Delft werken is er toegang tot ergonomen om te praten over de fysieke situaties die housekeepers ervaren en te werken aan technologie die hier iets aan doet.

Aanpak

Het onderwerp is complex. Zowel het hotel, de housekeepers als de schoonmaakbedrijven hebben hun eigen belangen hierin. Het plan voor nu is om met eenvoudige hulpmiddelen housekeepers te ondersteunen en erachter te komen of de ervaren pijn is verminderd. Hulpmiddelen kunnen zo eenvoudig zijn als een simpele lift onder een bed of elektrische motoren die de karren voor housekeepers aandrijven. Omdat de faculteit van industrieel ontwerpen van de Technische Universiteit Delft en RoboHouse is aangesloten, kunnen er daadwerkelijk fysieke prototypes worden ontwikkeld en getest met housekeepers.

De aanpak vergt veel afstemwerk tussen de hotelmanagers, de eigenaars van schoonmaakbedrijven en de housekeepers zelf, en dan moeten er ook nog apparaten gebouwd worden. Dit is uitdagend en vergt een hoop nieuwe vaardigheden die ik me meester zal moeten maken. Maar dat is natuurlijk juist wat dit uitdagend maakt en waarom ik het traject aangegaan ben.

Waarom PD-traject

Koerten kan duidelijk aangeven waarom hij voor een PD-traject heeft gekozen: “Ik denk dat wetenschappelijk onderzoek en waarheidsvinding heel belangrijk zijn in onze wereld, maar deze kennis moet wel nauw verbonden zijn aan de praktijk. De hospitality industrie heeft complexe problemen die deels opgelost kunnen worden door wetenschappers die onderzoek doen en hun resultaten gebruiken om de bedrijven te informeren.”

Bereikt over vijf jaar

Koerten weet wat hij over vijf jaar bereikt wil hebben: “Dat er bewustwording gecreëerd is in de hotels over het fysieke werk en dat dit de industrie geld kost. Dat er enthousiasme is ontstaan voor technische oplossingen en dat er een effect is waargenomen in de operaties. Daarnaast zie ik ook voor me dat er in het onderzoeksveld en op conferenties is gecommuniceerd over deze nieuwe aanpak, zodat het ook in andere landen voet aan de grond krijgt.

Het werk van housekeepers over de hele wereld is extreem universeel en we hebben met de huidige PD trajecten de mogelijkheid om verbeteringen in de industrie aan te brengen die gebaseerd zijn op zorgvuldig wetenschappelijk werk. Dat is iets waar de hele wereld van zou moeten kunnen profiteren.”

Nog leren

Koerten heeft scherp wat hij nog moet leren: “Ik zit nog niet zo lang in het onderzoeksveld van hospitality, en ik heb nog nooit in een hotel gewerkt. Het is heel belangrijk om kennis te nemen van de details van de industrie en dingen niet te versimpelen.

Ook zal het project draaien om het bouwen van fysieke opstellingen. Dit is iets waar ik ervaring mee heb door mijn werktuigbouwkundige bachelor, maar ik heb nog nooit opstellingen gebouwd die het moeten doen in een werkomgeving als een hotel. Gelukkig is er genoeg maakkennis aanwezig bij RoboHouse om mij hierbij te helpen.

De hotelorganisatie heeft veel aandacht voor complexe technische ontwikkelingen als robots en kunstmatige intelligentie. Hoewel mijn project draait om technische oplossingen, zullen ze een stuk minder spectaculair zijn. Het is daarom belangrijk te leren deze oplossingen toch op een overtuigende manier te presenteren.”

Hulp PD-organisatie

Koerten weet wat hij van de PD-organisatie verwacht: “Vooral ondersteuning in het proces omdat het nog onduidelijk is wat bijvoorbeeld de deliverables zijn, maar ook een goede relatie met de andere PD kandidaten. We hebben nu al veel aan elkaar tijdens de studiedagen die georganiseerd worden.”

Droom

De droom van Koerten is heel eenvoudig: “Het werk voor housekeepers aangenamer maken. Maar daar komen natuurlijk een aantal kleinere dromen bij. Het laten zien dat mens en technologie laten samenwerken tot veel betere resultaten kunnen leiden dan simpelweg verwachten dat techniek op een dag wel mensen zal vervangen. Het bijdragen aan een gevoel voor technologie bij zowel hotels als medewerkers.”

Spannend

Koerten weet wat hij nog spannend vindt: “De complexiteit van dit probleem, waar iedere stakeholder een eigen belang heeft, en ik zal gaan moeten experimenteren met apparaten die nu nog niet bestaan, maakt het geheel voor mij best uitdagend. Het is nu al gebleken dat hotels, schoonmaakbedrijven en schoonmakers soms verschillende belangen hebben, dus het is ook begrijpelijk dat ze verschillende tegenover de technologie zullen staan.”

Klaas Koerten
Klaas Koerten

PD-Traject

Leisure, Tourism and Hospitality
Improving job quality in physically demanding jobs
Hotelschool The Hague