Anke van Erp
Meer doen met het netwerk zorgt voor meedoen na NAH
Professionele achtergrond (werk, studie)
Anke van Erp studeerde na haar middelbare school Fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen. Vervolgens ging ze werken in de geriatrische revalidatiezorg als fysiotherapeut en startte ze met een studie Human Movement Science, uitstroomprofiel Revalidatie, aan de VU in Amsterdam. Tijdens deze opleiding deed ze een docentenopleiding en ging ze werken op de opleiding Fysiotherapie aan de HAN. Op dit moment werkt ze in een 1elijns praktijk fysiotherapie in het neuro-geriatrisch team. “Ik behandel hier alleen nog mensen met neurologische aandoeningen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beroertes, Parkinson etc. Nu mag ik bij het lectoraat starten aan dit mooie traject bij een doelgroep die dicht aan mijn hart ligt.”
Onderwerp
Van Erp geeft een toelichting over haar onderwerp: “In Nijmegen bestaat het NAH-Netwerk Nijmegen uit zorg- en welzijnsprofessionals in de regio Nijmegen. Deze professionals werken bij verschillende zorg- en welzijnsinstellingen. De professionals hebben aangegeven dat ze graag de zorg rondom mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel) willen verbeteren evenals de samenwerkingen tussen de domeinen en binnen de zorgpaden. Het is vooral belangrijk om dit samen met de betrokken partijen te onderzoeken. Dus samen in co-creatie en dat is meteen een van de belangrijkste onderdelen in het PD-traject. De onderwerpen waarbij we middels dit PD op veranderingen willen inzetten gaan om communicatie, informatievoorziening en samenwerking.”
Persoonlijke motivatie
Van Erp vertelt over haar persoonlijke motivatie voor het onderwerp: “Sinds mijn afstuderen werk ik met ouderen en mensen met neurologische aandoeningen. Ik merk door mijn werk dat er in het zorglandschap voor deze doelgroep nog veel te winnen is. Daarnaast vind ik dat iedereen mee mag doen in de maatschappij en hierin gefaciliteerd moet worden. Dit PD-traject biedt een mooie kans om samen hiermee aan de slag te gaan en verandering in de praktijk te krijgen.”
Probleem oplossen
Van Erp vertelt dat mensen met NAH en de professionals op dit moment in de regio Nijmegen een aantal knelpunten ervaren.
“De mensen met NAH ervaren in de informatievoorziening dat er veel is maar dat ze niet goed kunnen zoeken naar de zorg die voor hun passend is. Daarnaast geven ze aan dat communicatie lastig is, soms vanwege hun NAH, maar ook met alle professionals en alle systemen die er zijn.
De professionals van het NAH-Netwerk Nijmegen geven aan dat zij de informatie, organisatie en samenwerking, communicatie en doorverwijzing tussen de organisaties in de 2e en 1e lijn willen verbeteren voor alle mensen met NAH.”
Vervolgens omschrijft ze hoe ze met haar PD-traject wil bijdragen aan de oplossing: “Door met deze punten aan de slag te gaan zullen de mensen met NAH beter ondersteund worden in hun vragen door het Netwerk en zullen ze meer eigen regie ervaren in hun leven.”
Aanpak
Van Erp werkt in haar PD-traject vanuit de principes van participatief actieonderzoek (PAO). Samen met het Netwerk en de mensen met NAH gaat ze aan de slag om producten te ontwikkelen en beter samen te werken. Dat doet ze samen in co-creatie bij de deelprojecten.
Waarom PD-traject
Van Erp legt uit waar haar aanspreekt in het PD-traject: “Wat ik fijn vind aan het PD-traject is dat je met de mensen waar het om draait dit samen doet in co-creatie. Ik geloof erin dat je op deze manier dan ook meer impact kan maken voor de mensen met NAH en hun professionals.”
Bereikt over vijf jaar
Volgens Van Erp lijkt vijf jaar werken aan hetzelfde onderwerp lang, maar is het zeker nodig om echt impact te maken. “Het uiteindelijke doel van het PD-project is om een blijvende impact te maken voor mensen met NAH en dat ze meer eigen regie ervaren in hun leven. Ik hoop dat we dit in de regio Nijmegen kunnen bewerkstelligen. Als dat lukt is het de hele investering in de komende periode dubbel en dwars waard. Daarom gaan we er nu samen volle bak mee aan de slag!”
Nog leren
Volgens Van Erp is er nog genoeg wat ze moet leren: “Wat ik ga leren, weet ik natuurlijk nog niet precies maar dat dit genoeg gaat zijn weet ik wel zeker. Daarom heb ik ook een mooi team om mij heen om mij hiermee te begeleiden.”
Hulp van PD-organisatie
Van Erp is blij met de tweedaagse die de landelijke PD heeft georganiseerd. “Ik vond het erg waardevol en inspirerend. Leren van en met elkaar is erg belangrijk.”
Droom
Van Erp heeft een duidelijke droom: “Als de mensen met NAH meer eigen regie ervaren in hun dagelijks leven. En als dat ondersteund wordt met de producten en impact die we met het netwerk maken.”
Spannend
Van Erp geeft aan wat ze nog spannend vindt: “In dit onderzoek gaan we stap voor stap met elkaar creëren. Dat betekent dat ik ook nog niet precies weet wat er gaat gebeuren. Dit vind ik juist heel erg leuk maar is dus ook spannend.”
Relevante links
Werkveldpartners
- Ellen Vogel, teammanager Klimmendaal.
- Robbert Moorman, strategisch adviseur bij gemeente Nijmegen.
Lectoren
- Ton Satink, lector Neurorevalidatie-Eigen regie en Participatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
- Geert Rutten, senior onderzoeker lectoraat Organisatie van zorg en dienstverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Nadere informatie