Rowie van Drie
Huidkanker preventie voor buitenwerkers en buitenlopers
Professionele achtergrond (werk, studie)
Nadat Rowie van Drie vier jaar werkzaam was geweest als huidtherapeut ging ze verder studeren voor klinische gezondheidswetenschappen. Daarin ontwikkelde ze zich verder als onderzoeker, maar ook op het gebied van didactiek, waardoor ze in het onderwijs terechtkwam. Van Drie startte in november 2017 met les geven op het MBO. Daarna kwam ze terecht bij de Haagse Hogeschool. Daar is ze sinds augustus 2022 werkzaam als docent-onderzoeker bij de opleiding huidtherapie. “Zowel in de praktijk, tijdens mijn studies en in mijn functie als docent-onderzoeker houd ik mij veel bezig met huidkankerzorg. Ruim drie jaar geleden tot op heden ben ik aangesloten bij een onderzoekslijn, Preventie en vroegtijdig signaleren van (huid)kanker, aan de Haagse Hogeschool. Eenmaal werkzaam bij de Haagse Hogeschool heb ik het doen van onderzoek voort mogen zetten binnen het lectoraat Oncologische Zorg op dezelfde thematiek.”
Onderwerp
Van Drie beschrijft haar onderwerp: “Huidkanker is momenteel de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Ondanks dat er effectieve manieren bestaan om de huid te beschermen tegen UV-straling, wordt dit niet altijd toegepast. De doelgroepen die het meeste risico lopen op huidkanker zijn jongeren, zonnebank-gebruikers, sporters en buitenwerkers. Huidkankerpreventie bij buitenwerkers en buitenlopers vraagt om een collectieve aanpak met een rol voor zowel GGD, werkgevers, werknemers, welzijnswerk, opleidingen, beroepsverenigingen als voor huidtherapeuten. Voor de veranderaanpak ligt de focus op het ontwerpen van een gerichte publiekscampagne voor buitenwerkers en het creëren van fysieke aanpassingen, waarbij gedragsverandering bij de buitenwerkers en buitenlopers nodig is. Het uiteindelijke doel van het PD-traject is het risico op huidkanker verlagen door bewustwording te creëren en gedragsverandering te bewerkstelligen.”
Persoonlijke motivatie
In de loopbaan van Van Drie tot nu toe is er bij hem een passie ontstaan op het gebied van huidkankerzorg. “Door hierin al veel ervaring te hebben opgedaan, ben ik mij heel erg bewust van de noodzaak om de incidentie/prevalentie te verlagen van huidkanker. Ondanks dat er veel kennis is op dit gebied, blijven de cijfers maar stijgen. Daarbij is mijn motivatie ontstaan om de verandering te kunnen realiseren zodat het niet alleen bij deze kennis blijft, maar er ook een verandering komt in zongedrag binnen de samenleving. Een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de incidentie, door effectieve preventie, is dan ook iets wat ik heel graag wil verwezenlijken door mij verder te ontwikkelen binnen het PD-traject.”
Probleem oplossen
Huidige campagnes voor huidkankerpreventie slaan volgens Van Drie nog niet voldoende aan bij buitenwerkers en buitenlopers. Met als gevolg dat het aantal personen dat huidkanker ontwikkelt binnen deze doelgroep blijft stijgen. “Hierdoor is de noodzaak ontstaan om het aantal gevallen van huidkanker terug te dringen, met in het bijzonder de risicodoelgroepen. De blootstelling aan UV-straling bij buitenlopers en buitenwerkers is drie keer zo hoog als bij binnenwerkers (Modenese et al., 2020) (Buitenwerken: Zon En Huid, n.d.). Het is de hoogste tijd om het tij te keren, en samen met de sector te werken aan bewustwording en effectieve gedragsverandering als het gaat om huidbescherming, en daarmee aan de verlaging op het risico van huidkanker, bij buitenwerkers en buitenlopers.”
Aanpak
Voor de veranderaanpak ligt bij Van Drie de focus op het ontwerpen van een gerichte publiekscampagne voor buitenwerkers en op het creëren van fysieke aanpassingen, waarbij gedragsverandering bij de buitenwerkers nodig is. “Er zal ontwerp- en implementatieonderzoek uitgevoerd worden. De publicatie-campagne en het zonwerende materiaal wordt in co-creatie gemaakt met de deelnemende partijen binnen een ontwikkelproces, gebaseerd op het Double Diamond-model (van ’t Veer e.a., 2023). Daarin worden vier fasen doorlopen:
- Het analyseren van het probleem (discover fase).
- Het probleem definiëren (define fase).
- De interventie (her) ontwikkelen (develop fase).
- Het uiteindelijk implementeren van het innovatieve product (deliver fase).
Dit proces zal op basis van evaluaties in meerdere iteraties plaats vinden.”
Waarom PD-traject
Van Drie legt uit waarom ze heeft gekozen voor een PD-traject: “Het PD-traject biedt de mogelijkheid om een complex vraagstuk vanuit de praktijk aan te kunnen pakken. Waarbij we ook daadwerkelijk heel nauw in contact zijn met het werkveld om goed het probleem te kunnen analyseren en de preventie kunnen aanpassen aan de doelgroep, wat ook bevorderend is voor de uiteindelijke implementatie. Buiten deze benadering van praktijkproblemen, vind ik het ook erg mooi dat door middel van de ‘vier rollen’ van de PD-kandidaat, mijn eigen ontwikkeling centraal staat.”
Bereikt over vijf jaar
Van Drie wil dat over vijf jaar het risico op huidkanker bij buitenwerkers en buitenlopers is verlaagd. Ze geeft aan hoe ze dat wil bereiken: “Binnen deze vijf jaar werk ik hiernaar toe door mij verder te ontwikkelen in mijn rol als professional, innovator, onderzoeker en change agent. Daarin kan ik laten zien dat ik:
- blijvende gedragsverandering kan bewerkstelligen;
- kan bijdragen aan kennisoverdracht;
- dat ik een interventie kan doorontwikkelen en aanpassen aan de doelgroep;
- dat ik implementatiestrategieën kan toepassen;
- dat ik ontwerp- en implementatieonderzoek mij eigen kan maken.”
Nog leren
Van Drie weet in welke van de vier rollen voor haar de meeste uitdaging zit: “De rol als change agent vind ik een mooie uitdaging waarvan ik nog veel kan leren. Uiteraard geldt dit voor iedere rol, maar ik denk dat voor mij hierbij de meeste uitdaging ligt. Het daadwerkelijk bewerkstelligen van een grote innovatieve verandering in de maatschappij. Waarbij ik zal leren om leiding te nemen en om deze verandering samen met de belanghebbende organisaties door te voeren.”
Hulp van PD-organisatie
Van Drie is duidelijk over de hulp die ze van de PD-organisatie verwacht: “Omdat het een pilot is verwacht ik vanuit de organisatie op dit vlak steun, zoals extra handvaten, kaders, ervaringen vanuit voorgaand cohort en een community binnen ons domein, waarbij we altijd terecht kunnen met problemen waar we tegenaan lopen en andere praktische vragen.”
Droom
Van Drie heeft een duidelijke droom: “Een daadwerkelijke gedragsverandering bewerkstelligen die ervoor zorgt dat buitenwerkers en buitenlopers zonpreventie toepassen en dit vooral ook op lange termijn blijven voortzetten. Waardoor het risico op huidkanker verlaagd wordt bij deze hoog risico doelgroepen.” Ze heeft ook een ultieme droom: “Dat zou een huidkankervrij Nederland zijn, waar ik voor een deel aan heb mogen bijdragen.”
Spannend
Van Drie geeft aan wat zij nog spannend vindt: “Dat we in een tweede cohort zitten van een pilot en dat niemand het traject nog heeft uitgespeeld. Alle kaders staan vast, maar het zorgt bij mij toch wel voor wat extra spanning. Al biedt het ook mogelijkheden om meer eigen creativiteit toe te passen in de vormgeving.”
Relevante links
Werkveldpartners
Vanuit het Huidfonds werkt Van Drie samen met twee werkveldpartners:
- Christel von Reeken, coördinator van het preventieprogramma.
- Marijne Landman, directeur.
Vanuit welzijnsorganisatie Wijkz is er ook een werkveldpartner aangesloten:
- Irma Bolhuis, directeur.
Lectoren
- Joke Korevaar, lector Oncologische zorg aan De Haagse Hogeschool.
- Yvonne van Zaalen, lector Relationele zorg aan De Haagse Hogeschool.
Literatuur
- Buitenwerken: Zon en Huid. (n.d.). Retrieved October 22, 2023.
- Modenese, A., Gobba, F., Paolucci, V., John, S. M., Sartorelli, P., & Wittlich, M. (2020). Occupational solar UV exposure in construction workers in Italy: Results of a one-month monitoring with personal dosimeters. Proceedings - 2020 IEEE International Conference on Environment and Electrical Engineering and 2020 IEEE Industrial and Commercial Power Systems Europe, EEEIC / I and CPS Europe 2020.
- van ’t Veer, J., Wouters, E., Veeger, M., & van der Lugt, R. (2023). Ontwerpen voor zorg en welzijn (1st ed.). Coutinho.