Sander Houdijk
Haaglandse beweegzorg, een soepele reis!
Professionele achtergrond (werk, studie)
Sander Houdijk werkt sinds 2007 als fysiotherapeut in de medisch specialistische revalidatiezorg bij Basalt Revalidatie in de regio Haaglanden/Leiden. Na het behalen van zijn HBO Masteropleiding Neurorevalidatie & innovatie (2012) is hij bij Basalt ook als senior-innovatieadviseur werkzaam. Sinds 2024 werkt Houdijk bij het beweegloket van de Gemeente Den Haag en geeft hij sport- en beweegadviezen aan Haagse inwoners met een beperking.
Onderwerp
Houdijk licht zijn onderwerp toe: “Bewegen is gezond, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Er is veel aandacht voor therapeutisch bewegen binnen de gezondheidszorg en preventief blijven bewegen in de eigen leefomgeving. De overgang van therapeutisch naar preventief blijven bewegen in de eigen leefomgeving (na bijvoorbeeld revalidatiezorg) verloopt echter nog niet soepel. Uit onderzoek blijkt dat mensen met lichamelijke beperking veel minder vaak voldoen aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen dan mensen zonder lichamelijke beperking. De oorzaken hiervoor zijn vrijwel altijd multifactorieel en het landschap van partijen waarmee mensen met een lichamelijke beperking te maken krijgen is erg versnipperd. Zowel Basalt Revalidatie als de gemeente Den Haag werken al samen door bijvoorbeeld de opzet van een beweegloket welke adviesgesprekken voert om behoeften en mogelijkheden van mensen met en lichamelijke beperking af te stemmen op het beschikbare beweegaanbod in de eigen leefomgeving. We zien echter dat de huidige aanpak nog niet het gewenste effect geeft en dat er dus meer nodig is om ook deze doelgroep gelijke kansen te geven om duurzaam gezond te bewegen.”
Persoonlijke motivatie
Houdijk gaat in om de persoonlijke motivatie voor het onderwerp: “Ik heb sinds 2007 ontzettend veel patiënten begeleid tijdens intensieve revalidatieprogramma’s. We weten uit de controle afspraken dat het voor een groot deel van de mensen lastig is om in hun eigen leefomgeving in beweging te blijven. Ik weet uit ervaring dat het bij een groot gedeelte van deze mensen echt niet aan de motivatie ligt maar dat zij gewoonweg veel hobbels moeten doorlopen om geschikt beweegaanbod te vinden, hiermee te starten en om te blijven bewegen. Dit is natuurlijk ontzettend zonde en dat moet en kan beter. De precieze waarom- en hoe-vragen wil ik in dit leertraject heel graag gaan beantwoorden.”
Probleem oplossen
Houdijk geeft aan welk probleem hij met zijn PD-traject wil oplossen: “Door de overgangen en samenwerking tussen de verschillende partijen/domeinen tijdens de beweegreis te verbeteren zullen meer mensen met een lichamelijke beperking gezonder blijven bewegen en daarmee fysiek en mentaal gezonder blijven. Dit kan de nu al enorme druk op de gezondheidszorg verminderen doordat mensen eerder uitstromen uit de gezondheidszorg en ook minder snel terugkomen in het gezondheidszorgstelstel.”
Aanpak
Houdijk moet voor de complexe uitdaging samenwerken met (ex-)revalidanten, eerste- en tweedelijnszorg, beweeg- en sportinitiatieven, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties en de Gemeente Den Haag. “Samen met deze partijen zullen we actieonderzoek uitvoeren waarin zowel onderzoeksmethodieken als designmethodieken gebruikt zullen worden.”
Waarom PD-traject
Houdijk legt uit waarom hij voor een PD-traject heeft gekozen: “Ik denk dat het PD-traject zich onderscheidt door het toepassen van nieuwe kennis. We leren ontzettend veel uit wetenschappelijke projecten maar daarin ontbreekt het vaak aan de tijd om de nieuwe kennis toepasbaar te maken voor de praktijk. Juist dit laatste vind ik ontzettend leuk om te doen. Het PD-traject combineert verschillende rollen die allemaal nodig zijn om in de praktijk iets te kunnen veranderen. De nadruk ligt veel meer op praktijkgericht onderzoek dan in een PhD-traject. Een PD-traject ligt daarmee dichter bij mijn passie. Het traject daagt uit om integraal en interdisciplinair samen te werken met andere professionals/organisaties, en ook met burgers, het bedrijfsleven en het onderwijs. Het lijkt mij ontzettend leuk om daar mijn steentje aan bij te dragen.”
Bereikt over vijf jaar
Hoe de verandering ten aanzien van beweegzorg in de regio Haaglanden eruit zal zien is voor Houdijk nog onduidelijk, maar hij hoopt over vijf jaar echt een verandering teweeg te hebben gebracht in de samenwerking van het gezondheids- en welzijnsdomein. “Een samenwerking waarbij we elkaar kennen, waarbij we weten van elkaars sterktes, waarbij we elkaars hulp (durven) vragen en ondernemend zijn en blijven in de samenwerking zoeken. Uiteraard omdat ik ervan overtuigd ben dat deze samenwerking ertoe zal leiden dat mensen met een lichamelijke beperking gelijkere kansen krijgen om voldoende te bewegen zodat zij fysiek en mentaal gezonder blijven.”
Nog leren
Houdijk geeft aan wat hij nog moet leren: “Dankzij mijn ervaring als senior-innovatieadviseur en implementatie-expert heb ik gewerkt met verschillende zorgprofessionals, ondernemers (start-ups, scale-ups) en zorgorganisaties (verschillende domeinen). Het is nieuw voor mij om met zo’n grote groep van verschillende organisaties tegelijk te gaan werken in een dergelijk complex zorg- en welzijnslandschap. Daarnaast wil ik leren om mijn onderzoek methodisch gedegen aan te pakken om gestructureerd en transparant aan kwalitatief goede veranderingen bij te dragen. De rol als praktijkgericht onderzoeker is bij mij nog het minst ontwikkeld, dus daar wil ik graag aan werken.”
Hulp van PD-organisatie
Houdijk heeft een duidelijk beeld van de hulp die hij van de PD-organisatie verwacht: “Allereerst verwacht ik veel mentale steun aan mijn mede PD-kandidaten en de PD-organisatie te gaan hebben om aan deze complexe vraagstukken te werken. Daarnaast hoop ik dat de PD-organisatie zorgt voor goede scholingen en kennisbronnen welke mij in de vier rollen kunnen laten groeien.”
Droom
Houdijk heeft een duidelijke droom: “Mijn droom is om een innovatieve verandering neer te zetten die zich kenmerkt door zijn eenvoud en effectiviteit en die de kracht van de gemeenschap zelf benut.”
Spannend
Houdijk geeft aan wat hij nog spannend vindt: “Zoals gezegd is het nieuw voor mij om met verschillende organisaties en domeinen te werken. Hierbij vind ik het best spannend (maar daarnaast ook juist heel leuk) om kennis te maken en te leren omgaan met andere organisatieculturen.”
Relevante links
Werkveldpartners
Houdijk heeft allereerst twee werkveldpartners:
- Basalt Revalidatie (tweedelijns zorginstelling): Bsalt is een medisch specialistisch revalidatiecentrum met 11 locaties en circa 800 zorgprofessionals. Basalt behandelt jaarlijks circa 13.000 patiënten met complexe aandoeningen.
- Gemeente Den Haag (overheidsinstelling): De gemeente Den Haag ondersteunt circa 565.000 inwoners bij gezond bewegen. De dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW), domein sport, faciliteert onder andere het Beweegloket waar Houdijk voor werkt.
Daarnaast heeft Houdijk twee groepen netwerkpartners:
- Aanbieders van sport- en beweeginterventies, inclusief welzijnsorganisaties zoals Bewegen Werkt, Sportief Besteed Groep, Wijkz en Stichting MEE ZHN. Zij bieden mogelijkheden voor het realiseren van een actieve, gelukkige en gezonde samenleving in regio Haaglanden ook voor mensen met een lichamelijke beperking.
- Eerstelijns zorgaanbieders huisartsen en fysiotherapeuten: Paramedische praktijken aangesloten bij bijvoorbeeld Fysiogroep Haaglanden (circa 50-80 fysiotherapiepraktijken) en huisartsen in de regio Haaglanden (ondergebracht bij Hadoks met circa 600 huisartsen) spelen gedurende de beweegreis een rol in het (door)verwijzen in de keten van sport- en beweegaanbod.
Lectoren
- Jorit Meesters, lector Revalidatie en Technologie bij De Haagse Hogeschool.
- Monique Berger, lector Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport aan De Haagse Hogeschool.