MENU
×
PROFESSIONAL
DOCTORATE

Sarah Ros-Philipsen

Leefstijlinterventies: van individuele aanpak naar integraal samenwerken

Gezondheid & Welzijn

Professionele achtergrond (werk, studie)

Sarah Ros heeft een achtergrond als HBO-Verpleegkundige, aangevuld met een master Health Sciences. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de (wijk)zorg heeft ze de overstap gemaakt naar het onderwijs. “Binnen het onderwijs heb ik de afgelopen acht jaar diverse functies mogen vervullen binnen diverse opleidingen, namelijk: HBO-Verpleegkunde, praktijkondersteuner huisartsen (POH) en Master Advanced nursing practice (MANP). Ik ben betrokken geweest bij onderwijs, onderwijsontwikkeling en heb de laatste vier jaren de rol van curriculumvoorzitter vervuld.”

Onderwerp

Ros licht haar onderwerp toe: “Gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en onze leefomgeving. Binnen zowel het gezondheids- als het sociaaldomein krijgen patiënten, cliënten en naasten ondersteuning door de inzet van leefstijlinterventies. Deze leefstijlinterventies worden voornamelijk ingezet op het individu, zijn ziekte-georiënteerd en houden geen rekening met contextuele invloeden.

Door het bieden van handelingsperspectieven (teachable moments) voor professionals in zowel het sociaal- als gezondheidsdomein, worden patiënten, cliënten en naasten ondersteund bij de aanpak van leefstijl en is een mogelijke oplossingsrichting voor het meer integraal preventief werken.”

Persoonlijke motivatie 

Gezondheidsbevordering en preventie heeft altijd de interesse van Ros gehad en is een leidraad geweest in haar werkzaamheden binnen de (wijk)zorg dan wel het onderwijs. “Dat ik nu een PD mag doen vanuit een lectoraat gericht op dit onderwijs en een praktijkvraag die hierbij aansluit is fantastisch.”

Probleem oplossen 

Ros licht toe welk probleem ze met haar PD-traject wil oplossen: “Het Deventer Ziekenhuis ervaart een drietal uitdagingen rondom preventief werken en de inzet en uitvoer van leefstijlinterventies waarin de kracht van het ziekenhuis meer benut kan worden in de doorlopende lijn. Dit PD-traject draagt bij aan: 1. Kennis over de inzet van teachable moments voor leefstijl-gerelateerde gedragsverandering. 2. Integraal inzetten van leefstijlinterventies zodat deze passend en op de juiste plaats wordt geboden en 3. Het bieden van handelingsperspectieven voor professionals in zowel het sociaal- en gezondheidsdomein.” 

Aanpak

Ros vertelt over haar aanpak: “Op een waarderende manier, hopelijk volgens appreciative inquiry (waarderend actie-onderzoek) samen met burgers, patiënten en (zorg)medewerkers uit het gezondheids- dan wel sociaal domein, multidisciplinair, co-creatief en innovatief.”

Waarom PD-traject 

Ros wordt blij van een PD-traject omdat ze samen met én binnen de beroepspraktijk onderzoek mag vormgeven en uitvoeren. “Samenwerking en verbinding is essentieel om daadwerkelijk te kunnen interveniëren in de beroepspraktijk. Ik werk één dag in de week binnen het Deventer Ziekenhuis om deel te worden van deze organisatie. Daarnaast spreekt mij aan dat het gaat om een combinatie van rollen (onderzoeker, professional, veranderaar en innovator) binnen het PD-traject.”

Bereikt over vijf jaar

Ros hoopt over vijf jaar een bijdrage geleverd te hebben aan de uitdagingen waarmee het werkveld te maken heeft. “Ik hoop samen met en in de praktijk op een waarderende manier iets moois neergezet te hebben.”

Nog leren

Ros weet wat ze nog wil leren: “Ik wil leren hoe je op een waarderende manier actie-onderzoek kunt uitvoeren in de beroepspraktijk samen met diverse belanghebbenden. Daarnaast heb ik nog veel te leren over de diverse rollen die binnen het PD-traject zijn beschreven.”

Hulp van PD-organisatie

Ros geeft duidelijk aan waar de PD-organisatie haar kan helpen: “Aanbieden van passend flankerend onderwijs, ondersteuning in onderwijstraject.”

Spannend

Ros vindt de onbekendheid van het traject spannend.

Relevante links

Werkveldpartners
  • Joyce Faber, manager Wetenschapsbureau binnen Deventer Ziekenhuis.
  • Els van de Pavert, logopedist paramedisch centrum binnen Deventer Ziekenhuis.
Lectoren
  • Karin Dijkstra, lector Gezondheidsbevordering in de Leefomgeving bij het lectoraat Smart Health aan Hogeschool Saxion.
  • Hilbrand Oldenhuis, lector personalised digital Health binnen het lectoraat Digitale Transformatie aan Hanzehogeschool Groningen.

Het PD-traject is onderdeel van het SPRONG-programma HealthTech in Society.

Nadere informatie
Sarah Ros-Philipsen
Sarah Ros-Philipsen

PD-Traject

Gezondheid & Welzijn
Leefstijlinterventies: van individuele aanpak naar integraal samenwerken
Saxion